فهرست مطالب

نشریه دستاوردهای نوین در برق،کامپیوتر و فناوری
پیاپی 7 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/15
  • تعداد عناوین: 5
|
  • زهره دولتی، رزیتا جمیلی اسکویی * صفحات 1-21

    همه ساله در کشور عزیزمان ایران شاهد تصادفات مختلف جاده ای، ریلی، هوایی و دریایی هستیم که در جریان آن علاوه بر وارد آمدن خسارات مالی و محیط زیستی فراوان، خسارت جانی جبران ناپذیری هم به مردم وارد می آید.یکی از علل تصادفات، رخدادن حجم بالای ترافیک در مسیرهای مختلف می باشد ."اینترنت اشیاء " در سالهای اخیر، جنبه های مختلف مربوط به توسعه و گسترش اینترنت و وب در قلمرو فیزیکی و دنیای واقعی و مملوس انسانها، دخیل شده است. بدین وسیله ایجاد و گسترش ابزارهای توسعه یافته و هوشمند در فضاهای مختلف با هویت های تعریف شده که قادر به حس کردن هستند و یا توانایی تحریک شدن را داشته باشند، در سالهای اخیر به تدریج به سوی واقعی شدن پیش می روند. هدف اینترنت اشیاء بر این اساس استوار است که در آینده تمام موجودیتهای فیزیکی و دیجیتالی بتوانند باهم ارتباط داشته باشند و اطلاعات مفیدی را با استفاده از تکنولوژیهای ارتباطات و اطلاعات باهم به اشتراک بگذارند و در نهایت نوع جدیدی از کاربردها و سرویسها را به وجود آورند. امروزه اینترنت اشیاء کاربردهای وسیعی در تمامی زمینه های زندگی انسانها دارد. از طرفی شهرهای هوشمند برای راحت کردن زندگی انسانها توسعه یافته اند. یکی از اهداف توسعه این شهرها، کاهش ترافیک و ازدحام درجاده های شهری و بین شهری به منظور کاستن از تعداد تصادفات جاده ای می باشد. از آنجا که یکی از بزرگترین چالشها برای مردم، رانندگان و پلیس راهنمایی و رانندگی ایجاد ازدحام و ترافیک در جاده ها و ایجاد تصادفات ناشی از این ازدحام می باشد لذا اتخاذ تدابیری برای کاستن از این ازدحام و تصادفات ضروری است. تکنیکهای مختلفی برای این منظور پیشنهاد شده است که در این تحقیق ما بر روی استفاده از اینترنت اشیاء برای کاهش حجم ترافیک در شهرهای هوشمند متمرکز خواهیم بود و به بررسی تکنیکهای مختلف پیشنهاد شده توسط محققان متعدد خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیاء، ترافیک، شهرهای هوشمند
  • اسعد حمادی، بهناز نحوی * صفحات 22-35

    امروزه استفاده از تکنولوژی های نوینی مانند اینترنت اشیاء به شدت توسعه پیدا کرده و مردم برای سهولت در انجام بسیاری از کارهای شخصی یا صنعتی خود از این تکنولوژی استفاده می کنند. در این شبکه های اینترنت اشیاء از تکنولوژیهای ارتباطی مانند شبکه های حسگر بی سیم بسیار استفاده می شود. شبکه های بی سیم نسل بعدی مانند G5 برنامه ها و امکانات متعددی را برای آسانتر، روان تر و راحتتر کردن زندگی با کیفیت بهتر خدمات با هزینه و پیچیدگی کم به ارمغان می آورند. انتظار می رود که G5 سرعت داده را از 1 تا 10 گیگابایت در ثانیه ارایه بدهد که حدود 10 برابر تاخیر کمتر و تقریبا 100% اتصال و در دسترس بودن با مصرف 90% مصرف انرژی کمتر در مقایسه با شبکه های 4G می باشد. با این وجود، بهره وری انرژی و بهره وری طیفی موضوعات کلیدی هستند که باید در شبکه های حسگر بی سیم نسل بعدی مورد توجه قرار بگیرند. در این تحقیق از قابلیت های اینترنت اشیا و نقش رله مشارکتی به منظور افزایش بازده و کاهش تاخیر شبکه مخابراتی استفاده شد. روش پیشنهادی با توجه به ارسال داده ها بین نزدیکترین خودروها، مقدار تاخیر پایانه به پایانه نزدیک به بهینه دارد. از این رو روش پیشنهادی در مقایسه با روش های پیشین تاخیر انتقال بسته های اطلاعاتی کمتری دارد.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیا، کاهش مصرف انرژی، بهینه سازی عملکرد، گره های رله
  • فاطمه صلاحی * صفحات 36-53

    گیاهخواری از جریان هایی است که بازخوردهای زیادی در شبکه های اجتماعی داشته است. مطالب منتشر شده توسط کاربران نشان دهنده ی احساسات و نظرات آنان نسبت به این جریان و جنبه های مختلف آن می باشد. در همین راستا، مجموعه داده ای شامل بیش از شصت هزار توییت منتشر شده در سال 2023 در مورد گیاهخواری جمع آوری شده است. این مجموعه برای استخراج احساسات کاربران نسبت به جنبه های مختلف گیاهخواری استفاده شده است. ابتدا روشی مبتنی بر مدل زبانی RoBERTa برای تحلیل احساسات ضمنی نهفته در توییت ها ارایه می شود. سپس با استفاده از مدل سازی موضوعی LDA ، تعدادی جنبه و موضوع مرتبط با گیاهخواری استخراج می شود. در مرحله بعد با استفاده از روشی مبتنی بر مدل زبانی DeBERTa به تحلیل احساسات توییت ها نسبت به جنبه های مختلف استخراج شده، پرداخته می شود. نمودارهای مختلف فراوانی و توزیع احساسات برای جنبه های مختلف در حیطه ی گیاهخواری مورد بررسی قرار می گیرد. با نمودارهایی نتایج حاصل از تحلیل احساسات مبتنی بر RoBERTa با نتایج حاصل از DeBERTa در کنار هم، مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از مدل مبتنی بر DeBERTa نشان می دهد که کاربران در مورد جنبه های plant و lifestyle توییت هایی اکثرا با جهتگیری مثبت منتشر کرده اند. در مورد جنبه Animal غالبا با احساسی منفی مطالبی منتشر کرده اند. برای هر یک از جنبه های Diet و Co با مقادیری نزدیک به هم، اکثر توییت ها مثبت و یا خنثی هستند. در میان بحث، تعدادی دانش ضمنی در رابطه با این موضوع مورد بررسی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: تحلیل احساسات مبتنی بر جنبه، مدل سازی موضوعی، پردازش زبان طبیعی، پردازش متن
  • حسین حسینی *، محمدعلی جوادزاده، ایمان علیدادی شمس آبادی صفحات 54-70

    سیستم رابط مغز و رایانه یک مسیر ارتباطی بین مغز و رایانه فراهم می کند و اخیرا مورد توجه روزافزون قرار گرفته است. یکی از رایج ترین پارادایم های سیستم های رابط مغز و رایانه، تصور حرکتی است. سیستم رابط مغز و رایانه مبتنی بر تصور حرکتی با بهره گیری از سیگنال های الکتروانسفالوگرام در هنگام اخذ سیگنال از تعداد زیادی کانال استفاده می کنند. کانال های غیرمرتبط با کار مورد نظر، سبب ایجاد تداخل نامطلوب و افزایش سطح نویز می گردد. در این مقاله، ما دو روش انتخاب کانال بهینه را برای بهبود ویژگی های مرتبط با الگوی فضایی مشترک (CSP) جهت طبقه بندی وظایف تصور حرکتی ارایه می کنیم. از آنجایی که فعالیت های مغزی تصور حرکتی در ناحیه خاصی از مغز قرار دارد، نحوه انتخاب کانال های مناسب برای بهبود عملکرد رابط مغز و رایانه مهم است. در این مقاله، انتخاب ویژگی تحلیل واریانس (ANOVA) و انتخاب ویژگی روبه جلو ترکیبی (SFFS) با الگوی فضایی مشترک (CSP) برای انتخاب کانال های الکترود بهینه ترکیب شده است. نتایج نشان می دهد که دقت طبقه بندهای KNN، SVM و LDA در هنگام استفاده از روش ANOVA+CSP به ترتیب 74، 72 و 71 درصد، در هنگام استفاده از روش SFFS+CSP به ترتیب 74، 73 و 68 درصد، در هنگام استفاده از CSP به تنهایی به ترتیب 65، 62 و 60 درصد، در هنگام عدم استفاده از روش های انتخاب کانال های بهینه و الگوی فضایی مشترک به ترتیب 58، 64 و 57 درصد می باشد؛ بنابراین ترکیب روش های انتخاب کانال های بهینه و الگوی فضایی مشترک باعث افزایش دقت طبقه بندها شده است.

    کلیدواژگان: رابط مغز و رایانه، الکتروانسفالوگرام، تصور حرکتی، الگوی فضایی مشترک، انتخاب کانال
  • حسن یارمحمدی *، زهرا محضرنیا صفحات 71-89

    سازمان مجموعه ای از فرآیندهاست که قوانین و مقرارات خاصی بر آنها متناسب با کارکرد سازمان حاکم است. سازمان ها به منظور دستیابی به اهداف، باید همبستگی بین سیستم های IT و کسب و کار خود ایجاد نماید. در این زمینه سیستم مدیریت فرآیند کسب و کار BPMS روشی است که به سازمان ها امکان تطبیق سریع تری را با الزامات متغیر بازار و مشتریانش می دهد. فرآیندهای کسب و کار کلید موفقیت هر سازمان هستند و الکترونیکی سازی تمام فرآیندها زمینه ای برای گذر از الکترونیکی سازی سازمان ها به هوشمندسازی است با استفاده از داده های جمع آوری شده حاصل از فرآیندها و داده کاوی  و مدیریت فرآیند کسب و کار ابزاری قوی در رویارویی سریع با تغییرات محیطی است. در این مقاله پیشران ها و محرک های بهره گیری سازمان امور مالیاتی از BPMS شناسایی و اولویت بندی شد. پژوهش حاضر از حیث هدف، کاربردی بوده و از حیث نحوه گردآوری داده ها، تحقیقی-توصیفی، از نوع پیمایشی است. این تحقیق از آن جهت کاربردی است که یافته های آن در حل مشکلات سازمان امور مالیاتی به کار گرفته می شود و از آن جهت توصیفی است که متغیرها بر حسب وضع موجود مورد بررسی قرار می گیرند. جامعه آماری این تحقیق، مدیران و کارکنان سازمان امور مالیاتی کشور می باشد. پرسشنامه های طراحی شده میان این گروه ها توزیع و اطلاعات لازم جمع آوری و نظرات خبرگان نیز گردآوری و یکپارچه گردیده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهند به ترتیب کارکردها در حوزه «سازمان»، «کارکنان و ذینفعان»، «مدیریت و بهینه سازی فرآیندها»، «خدمات فناوری اطلاعات» و «ارایه خدمات» محرک های اساسی بهره گیری از BPMS در سازمان ها هستند.

    کلیدواژگان: BPMS، فرآیندهای کسب و کار، الکترونیکی سازی، بهره وری سازمانی، کاهش هزینه های IT
|
  • Zahra Dolati, Rozita Jamili Oskouei* Pages 1-21

    Every year in our beloved country of Iran, we witness various road, rail, air and sea accidents, during which, in addition to financial and environmental damage, irreparable loss of life is also caused to people. One of the causes of accidents is the occurrence of The high volume of traffic is in different directions. "Internet of Things" In recent years, various aspects related to the development and expansion of the Internet and the Web have been involved in the physical realm and the real world of human beings. In this way, the creation and spread of developed and intelligent tools in different spaces with defined identities that are able to sense or have the ability to be stimulated are gradually moving towards becoming a reality in recent years. The goal of the Internet of Things is based on the fact that in the future all physical and digital entities can communicate with each other and share useful information using communication and information technologies and finally create a new type of applications and services. Today, the Internet of Things has wide applications in all areas of human life. On the other hand, smart cities have been developed to make people's lives easier. One of the goals of the development of these cities is to reduce traffic and congestion in urban and interurban areas in order to reduce the number of road accidents. Since one of the biggest challenges for people, drivers and traffic police is creating congestion and traffic on the roads and causing accidents due to this congestion, it is necessary to take measures to reduce this congestion and accidents. Various techniques have been proposed for this purpose. In this research, we will focus on using the Internet of Things to reduce traffic volume in smart cities, and we will examine the various techniques proposed by many researchers .

    Keywords: Internet of Things, traffic, smart cities
  • Fatemeh Salahi Pages 36-53

    Vegetarianism is one of the trends that has received a lot of feedback on social networks. The content published by users reflects their feelings and opinions towards this trend and its various aspects. In this regard, a dataset containing more than sixty thousand tweets published in 2023 about vegetarianism was collected. This dataset was used to extract user sentiment towards different aspects of vegetarianism. First, a method based on RoBERTa language model was proposed to analyze the implicit sentiment hidden in tweets. Then, using the Latent Dirichlet Allocation topic modeling approach, some relevant aspects and topics related to vegetarianism were extracted. In the next step, a method based on DeBERTa language model was used to analyze tweet sentiment towards different aspects that had been extracted. Various frequency and sentiment distribution charts for different aspects in the field of vegetarianism were examined. The results of emotional analysis based on RoBERTa and DeBERTa models were compared side by side. Data analysis using the DeBERTa model showed that users had mostly tweeted positive sentiments regarding the plant and lifestyle aspects. However, for the Animal aspect, most tweets were negative. For both Diet and Company aspects, most tweets were positive or neutral with values close to each other. During the discussion, some implicit knowledge related to this topic was also examined.

    Keywords: Aspect Based Sentiment Analysis, Topic Modeling, Natural Language Processing, Text Processing
  • Hossein Hosseini, MohammadAli Javadzadeh, Iman Alidadi Shamsabadi Pages 54-70

      The brain-computer interface system provides a communication path between the brain and the computer and has recently received increasing attention. One of the most common paradigms of brain-computer interface systems is motor imagery. The braincomputer interface system based on motor imagery using electroencephalogram signals uses a large number of channels when receiving signals. Channels not related to the intended task cause unwanted interference and increase the noise level. In this paper, we present two optimal channel selection methods to improve common spatial pattern (CSP)-related features for classification of motor imagery tasks. Since the brain activities of motor imagery are located in a specific area of the brain, how to choose the right channels is important to improve the performance of the brain-computer interface. In this paper, analysis of variance (ANOVA) feature selection and sequential forward feature selection (SFFS) combined with common spatial pattern (CSP) are used to select optimal electrode channels. The results show that the accuracy of KNN, SVM and LDA classifications when using ANOVA+CSP method is 74, 72 and 71% respectively, when using SFFS+CSP method is 74, 73 and 68% respectively, when using CSP alone, 65, 62 and 60%, respectively, when not using the methods of selecting optimal channels and common spatial pattern, it is 58, 64 and 57%, respectively; Therefore, the combination of optimal channel selection methods and common spatial pattern has increased the accuracy of the classifiers.

    Keywords: brain-computer interface, electroencephalogram, motor imagery, common spatialpattern, channel selection
  • Hasan Yarmohamadi, Zahra Mahzarnia Pages 71-89

    The organization is a set of processes that are governed by special rules and regulations that are appropriate to the organization's function. In order to achieve their goals, organizations should create correlation between IT systems and their business. In this context, the BPMS business process management system is a method that allows organizations to adapt more quickly to the changing requirements of the market and its customers. Business processes are the key to the success of any organization, and electronicization of all processes is the basis for transitioning from electronicization of organizations to intelligentization (using data collected from processes and data mining) and Business process management is a powerful tool in rapidly facing environmental changes. In this article, the drivers and drivers for the use of BPMS by the tax administration were identified and prioritized. The current research is practical in terms of its purpose, and in terms of the method of data collection, it is research-descriptive, survey type. This research is practical because its findings are used in solving the problems of the Tax Administration and because it is descriptive because the variables are examined according to the existing situation. The statistical population of this research is the managers and employees of the Tax Affairs Organization of the country. The designed questionnaires were distributed among these groups and the necessary information was collected and experts' opinions were also collected and integrated. The results of this research show that functions in the field of "organization", "employees and stakeholders", "management and optimization of processes", "information technology services" and "service provision" are the main drivers of using BPMS are in organizations.

    Keywords: BPMS, business processes, electronicization, organizational productivity, reducing IT costs